Akvarelltömb

Akvarelltömb, akvarellpapír

Az akvarellpapírok jól tűrik a nedvességet, ezért tökéletesek az akvarelltechnikához. Felületük az érdestől a simáig változhat és a vastagságukban is nagyon különbözőek lehetnek, a papírrostok elhelyezésének köszönhetően pedig szépen, egyenesen fog megszáradni az anyag, amennyiben a lap szélei leragasztásra kerülnek. Felszínükön megkötik az akvarellfesték pigmentjeit, s természetesen nem tud kárt tenni bennük semmilyen, a festés során alkalmazott anyag.

Az akvarellpapírok jól kell bírják a nedvesítést. Jellemzően érdes a felületük, és a papírrostok úgy vannak elhelyezve, hogy a száradáskor megfelelően egyenesre húzzák a papírt.

A nedvesítés közben (után) ehhez természetesen a széleit le kell ragasztani. Általánosan véve a nagyobb grammsúlyú papírok a jobbak. 300g/m2 alatt csak kivételesen jó minőségű akvarellpapírt szabad választani, általában a kisebb grammos papírok inkább a tanuláshoz vagy a vázlatkészítéshez alkalmasak.

Az akvarellpapírnak a felületén meg kell tudni kötniük az akvarellfestéket (a pigmenteket) és bírniuk kell festéshez szükségek vegyületek (hordozóanyagok) által okozott kémiai igénybevételt. Az akvarellfestés a legkényesebb a papír minőségére.

Az akvarellpapír minősége a tartósságot is meghatározza, ezek a papírok mindig savmentesek, hogy nem induljon el bennük a belső bomlás vagy roncsolódás.

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

Akvarelltömb, akvarellpapír